Το παρόν ιστολόγιο φιλοξενεί τα πειστήρια του Γυμνασίου Σκύδρας (ΓΣ) για τη βίωση μιας μοναδικής σχολικής χρονιάς γεμάτης μαθησιακές προκλήσεις, εκπλήξεις και ανατροπές της καθημερινότητας,καθώς και πρωτοβουλίες για έξοδο από τα αδιέξοδα.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Τεκμήριο 10. Καινοτομία στη Διδασκαλία

Ο μουσικός γραμματισμός των μαθητών μας  εν μέσω πανδημίας δεν διακόπηκε. Αντίθετα, μέσα από έναν πρωτότυπο εκπαιδευτικό σχεδιασμό συνέχισε να επιτελείται, διαδικτυακά, με αξιοποίηση ενός υβριδικού μοντέλου ηχογράφησης φωνών, φυσικών οργάνων και ψηφιακών τεχνολογιών στο πλαίσιο διδακτικών μικροσεναρίων που υλοποιήθηκαν διαδικτυακά. Έγινε κατορθωτό το όλο εγχείρημα χάρη στην τεχνολογία και συγκεκριμένα  με χρήση εργαλείων web 1.0 και 2.0  κατά την επικοινωνία και δραστηριοποίηση των μαθητών, είτε για έργο ατομικό, είτε για  συλλογικό -μεταξύ τους και με τον εκπαιδευτικό τους κο Σάρμα Παναγιώτη-. Προστιθέμενη αξία έδωσε στο εγχείρημα το κέφι και το μεράκι του εκπαιδευτικού και των μαθητών, οι οποίοι κόντρα στον Κορονοϊό, δεν απογοητεύτηκαν, αλλά συνέχισαν το δημιουργικό τους έργο. Μέρος του μαθητικού έργου φιλοξενείται,  μεταξύ άλλων, και στον ιστοχώρο https://musicquiz1gymede.blogspot.com/ . Τεκμηριώνονται τα αναφερόμενα σε αυτήν την ανάρτηση και στο Τεκμήριο 20, όπως και  από ανάρτηση του τοπικού τύπου (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ σύμφωνα με την απόφαση 108906/ΓΔ4: Λειτουργία Α/Άξονας 1/Δείκτες 1,2,3,4,7_Λειτουργία Α/Άξονας 3/Δείκτης 1_Λειτουργία Α/Άξονας 4/Δείκτης 2_Λειτουργία Β/Άξονας 7/Δείκτες 2,3_Λειτουργία Γ/Άξονας 8/Δείκτης 5_Λειτουργία Γ/Άξονας 9/Δείκτης 2)

Παιδαγωγικά τα μικροσεμινάρια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του καινοτόμου μουσικού μαθήματος διέπονται από μετανεωτερικό πνεύμα, αφού, ενώ δίνουν χώρο για προσωπική έκφραση κάθε μαθητή, ταυτόχρονα διευκολύνουν και το συλλογικό έργο μέσα από χορωδιακό και ορχηστρικό σύνολο, μέσα από από κοινού ιστοεξερευνήσεις. Καθώς σχεδιάζονται τα μουσικά βίντεο, καλλιεργούνται δεξιότητες επικοινωνίας στους συμμετέχοντες μαθητές, αναδεικνύοντας το μάθημα της μουσικής ως μία αφορμή για καλλιτεχνία, τεχνολογία, μαθηματικά και πολιτιστικές αναζητήσεις. οι παρακάτω πρόσφατες ερμηνείες είναι ενταγμένες στο γενικότερο φετινό  project του Σχολείου μας, που είναι αφιερωμένο στο επετειακό έτος για το 1821, με τίτλο "Αντικατοπτρισμοί του 1821 στο σήμερα". Τα τραγούδια πλέον ακούγονται από τοπικούς σταθμούς ραδιοφώνου!

Επισκεφθείτε τον σύνδεσμο και ενημερωθείτε για τα ακόλουθα και για πολλά άλλα καινοτόμα διδακτικά εργαλεία και μεθόδους που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται από το Σχολείο μας.:



Οι διδακτικές μέθοδοι που ακολουθήθηκαν διέπονται από την μετανεωτερική ιδεολογία και τη διαφοροποιημένη διδακτική, καθώς ξεκλειδώνουν την αποκλείνουσα σκέψη των μαθητών μας και τους επιτρέπουν να εκφράζονται με έναν καθαρά προσωπικό τρόπο. Έτσι  επιτυγχάνεται μετασχηματιστική  μάθηση, που απελευθερώνει τις δυνατότητες έκφρασης των παιδιών.

Τεχνήματα   της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι και τα τρία παραδοσιακά τραγούδια που ακολουθούν. Σημειώνεται ότι η διάχυση του έργου των παιδιών έγινε μέσω του ανωτέρω μνημονευόμενου ιστότοπου. Επίσης και μέσω του FB "Γυμνάσιο Σκύδρας", όπως επίσης και σημαντικών  πανελλαδικά εκπαιδευτικών ομάδων στο FB (βλ.Χρόνια Δοξασμένα) προς όφελος χιλιάδων επισκεπτών .

Λαλούδι της Μονοπασιάς (Μονεμβασιάς)
Το τραγούδι αναφέρεται στην τεράστια συνεισφορά των γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα, όχι μόνο στο μέρος της υποστήριξης, αλλά και στις μάχες.
Χαρά που το ‘χουν τα βουνά
Το παρόν παραδοσιακό τραγούδι στον ρυθμό του τσάμικου χορού από την Πελοπόννησο, αναφέρεται στον ξεσηκωμό του 1821 και έχει σε εξέχουσα θέση τη μορφή του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Αποτελεί δείγμα του ενθουσιασμού και της συγκίνησης με την οποία ο απλός λαός δέχτηκε το λυτρωτικό μήνυμα της Επανάστασης του Ρωμαίικου
Άκρα του τάφου σιωπή
Το αριστούργημα του εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού, σε μελοποίηση του Γ. Μαρκόπουλου, με θέμα την πολιορκία του Μεσολογγίου. Οι δημιουργοί των ανωτέρω ήταν,
Γυμνάσιο Σκύδρας
Μαυροματίδης Χάρης (Κρουστά)
Χορωδία
Παπαδοπούλου Κατερίνα
ΤσανακτσιδουΣωτηρια
ΣτόγιουΣοφιάννα
Iκραμίδου Χριστίνα Αντωνία
Θεοδωρίδου Σοφία
Ινεμπολίδης Παναγιώτης
Σωκράτης Θεοδωριδης
Στεφάνου Μαρία
Σαββίδου Παναγιώτα
Σαββίδης Αθανάσιος
Μπισίρη Σταματία
Ωραιοζήλη Νικολάου
1ο Γυμνάσιο Έδεσσας
Δημήτρης Ουζούνης (Τρομπέτα)
Χορωδία
Χουϊαρίδου Σοφία
Ελπινίκη Καραγιάννη
Σταλίδου Βιβή
Πελαγία Τριανταφυλλίδου
Ελευθερία Γησάρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ & ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ-ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

Στην παρούσα ανάρτηση φιλοξενείται  το περιεχόμενο των αναρτήσεων του παρόντος ιστοχώρου και η απόφαση έγκρισης των σχολικών δραστηριοτήτων ...