Το παρόν ιστολόγιο φιλοξενεί τα πειστήρια του Γυμνασίου Σκύδρας (ΓΣ) για τη βίωση μιας μοναδικής σχολικής χρονιάς γεμάτης μαθησιακές προκλήσεις, εκπλήξεις και ανατροπές της καθημερινότητας,καθώς και πρωτοβουλίες για έξοδο από τα αδιέξοδα.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Τεκμήριο 11. Καινοτομία στη Διδασκαλία

 Το παρακάτω πρωτότυπο και καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο δημιουργήθηκε ενσωματώνοντας τις αρχές της Παιδαγωγικής του Ελεύθερου χρόνου. Στο πλαίσιό της, το παιχνίδι υπηρετεί τη μαθησιακή διαδικασία καθώς εξασφαλίζει την παρουσία της χαράς καθόλη τη διάρκειά της. Επομένως η μάθηση γίνεται αυτοσκοπός, δίχως κανενός είδους άσκηση, πίεση στον εκπαιδευόμενο (εσωτερική κινητροδότηση). Πολύ περισσότερο στην περίπτωσή μας, όπου το παιχνίδι είναι το τέχνημα/παραδοτέο της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ηλεκτρονικό παιχνίδι δημιουργήθηκε στο και για το μάθημα της ιστορίας. Στη διάρκεια του μαθήματος συζήτησαν μαθητές μαζί με τις καθηγήτριές τους Σταυριανίδου Γ. και Τεληγιαννίδου Ηλ. και αποφάσισαν ότι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό escape room με θέμα το 1821 (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ σύμφωνα με την απόφαση 108906/ΓΔ4: Λειτουργία Α/Άξονας 1/Δείκτες 1,2,3,5,7_Λειτουργία Α/Άξονας 4/Δείκτες 1,2_Λειτουργία Β/Άξονας 7/Δείκτης 3_Λειτουργία Γ/Άξονας 9/Δείκτης 2).
    Οι μαθητές μετά από καταιγισμό ιδεών επέλεξαν και κατέγραψαν ιστορικές ενότητες, καθώς και κάποιες πρώτες πληροφορίες και στοιχεία. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί επεξεργάστηκαν κι εμπλούτισαν το προαναφερόμενο υλικό. Έτσι απλά.
Το τελικό προϊόν αυτής της δημιουργικής διαδικασίας είναι στη διάθεσή σας. Πολύ περισσότερο, έχει ήδη διατεθεί, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κι έχει τύχει θερμής υποδοχής από τη σχολική κοινότητα της επικράτειας. Βλέπετε παρακάτω τεκμήρια από το FB "Γυμνάσιο Σκύδρας" και από την μεγάλης επισκεψιμότητας Ομάδα στο FB "Χρόνια Δοξασμένα", η οποία ανήκει στις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, αλλά και από τον τοπικό τύπο. Αγαπήθηκε όχι μόνο από τους μαθητές του Σχολείου μας, αλλά και από τη μαθητική κοινότητα της επικράτειας. Ιδού η  ΕΙΣΟΔΟΣ/σύνδεσμος του παιχνιδιού.
και







 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ & ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ-ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

Στην παρούσα ανάρτηση φιλοξενείται  το περιεχόμενο των αναρτήσεων του παρόντος ιστοχώρου και η απόφαση έγκρισης των σχολικών δραστηριοτήτων ...