Το παρόν ιστολόγιο φιλοξενεί τα πειστήρια του Γυμνασίου Σκύδρας (ΓΣ) για τη βίωση μιας μοναδικής σχολικής χρονιάς γεμάτης μαθησιακές προκλήσεις, εκπλήξεις και ανατροπές της καθημερινότητας,καθώς και πρωτοβουλίες για έξοδο από τα αδιέξοδα.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Τεκμήριο 25. Καλύτερη Ψηφιακή Σχολική Εκδήλωση

 Η παρουσίασή μας στη διαδικτυακή συμμετοχή μας  στη"Βραδιά Ερευνητή στο ΕΜΠ": 

https://www.youtube.com/watch?v=gO8Zib3Clss

Από την ακριτική και πολύπαθη λόγω covid-19 Σκύδρα, απαντά η σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Σκύδρας στα αδιέξοδα των καιρών με γνώση, αισιοδοξία κι εξωστρέφεια . Η Βραδιά διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon 2020 ‘ARES –Attractive RΕsearchers in the Spotlight’ με Επιστημονικά Υπεύθυνη για το ΕΜΠ την Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου*.

Το Γυμνάσιό μας δήλωσε το παρόν του στην εξαιρετική "Βραδιά Ερευνητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο", με προβολή του έργου του μέσα από ψηφιακό υλικό (βίντεο) -το δικό μας video βρίσκεται στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=gO8Zib3Clss- , το οποίο έκανε δεκτό η Οργανωτική Επιτροπή.

Ο τίτλος του project είναι "ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ROBOT σε δράση, διά-δραση, επί-δραση, αντί-δραση & από-δραση του ΝΟΥ". (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ σύμφωνα με την απόφαση 108906/ΓΔ4: Λειτουργία Α/Άξονας 1/Δείκτες 1,2,3,5,7_Λειτουργία Α/Άξονας 3/Δείκτης 2_Λειτουργία Β/Άξονας 7/Δείκτες 2,3_Λειτουργία Γ/Άξονας 9/Δείκτης 2)

Στο βίντεο γίνεται αναφορά σε θεωρητικές και βιωματικές δράσεις του Σχολείου μας στο πλαίσιο των μαθημάτων «Έρευνα & Πειραματισμός» και «Φυσική». Εδώ έγκειται και η σημαντικότητα της εκπαιδευτικής δράσης αναφοράς μας, καθώς καλλιεργήθηκαν επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών μέσω διάδρασης, επίδρασης, αντίδρασης και απόδρασης του νου τους στη χώρα της επιστήμης, καταρχάς κατακτώντας τη γνώση πειραματικά -ως πρόκληση επίλυσης προβλήματος (με ποια γωνία βολής, επιτυγχάνεται η μέγιστη απόσταση που διανύει το βλήμα μιας βαλλιστικής μηχανής;)  και επαληθεύοντας τα συμπεράσματά τους υπολογιστικά (κριτική σκέψη και αξιοποίηση τριγωνομετρίας) .

Το πιο σημαντικό μήνυμα που φέρει η προσπάθεια είναι ότι «Όλοι μαζί μπορούμε!» (καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης των μικρών ερευνητών). Στην παρούσα ανάρτηση φιλοξενούνται τεκμήρια της καινοτόμας δράσης στο σχολείο και της παρουσίασής της στο πλαίσιο της βραδιάς, όπως επίσης και η προβολή αυτών μέσα από τον τοπικό τύπο (PELLAnews, εφημερίδα και blog). Η θεματική της συγκεκριμένης παρουσίασης στηρίχθηκε στο προγραμματιστικό περιβάλλον WeDo2.0. .

Σημειώνεται επίσης ότι η παρούσα μελέτη/δράση αποτέλεσε αφόρμηση για ταυτόχρονη μελέτη της περιόδου της Επανάστασης του 1821, με έμφαση στο στρατιωτικό υλικό (Κανόνια) που δεν είχε, αλλά έπαιρνε ως λάφυρο και αξιοποιούσε ο ελληνικός άτακτος στρατός.

Σας καλούμε λοιπόν στη «Βραδιά του Εξερευνητή στο ΕΜΠ» που ήταν για φέτος και δική μας «Βραδιά». Μέσα από το βίντεο συμμετοχής μας, αλλά και των αξιόλογων άλλων συμμετοχών, θα σας "ταξιδέψουμε" στον κόσμο της Επιστήμης. Σας ευχόμαστε καλή πλοήγηση και συναρπαστικά «ταξίδια» του νου μαζί μας! Η Εναρκτήρια τηλε-Εκδήλωση (8:15-9:15 το πρωί) καθώς και όλο το μαγνητοσκοπημένο υλικό των 200 video των συμμετοχών των Ερευνητικών Ομάδων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ερευνητικών Κέντρων, σχολείων, των συνεργαζόμενων φορέων και χορηγών, μεταδόθηκαν από το κανάλι της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ www.youtube.com/ntuaren   από τις 8:15 το πρωί μέχρι 20:15 το βράδυ.  Με τη λήξη της ζωντανής ροής όλο το υλικό παραμένει  διαθέσιμο τόσο στο κανάλι www.youtube.com/ntuaren όσο και στην ιστοσελίδα www.ntua.gr/ntuaren. Εμείς φιλοξενούμε σχετικό υλικό και σε αναρτήσεις μας στο FB "Γυμνάσιο Σκύδρας".

 *Η Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Αντωνία Μοροπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή, μας τίμησε εξαιρετικά με τη φιλοξενία ανάρτησής μας σχετικής με τη Βραδιά    στην προσωπική της  σελίδα στο FB –αποκλειστικά και μόνο την ανάρτηση του Γυμνασίου Σκύδρας-!!!

Υπενθυμίζουμε ότι η κα Μοροπούλου  ήταν  η  επικεφαλής Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ που διοργάνωσε κι εντέλει αποπεράτωσε  ένα πολύπλοκο εγχείρημα παγκόσμιας σημασίας, το εμβληματικό  έργο Αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ & ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ-ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

Στην παρούσα ανάρτηση φιλοξενείται  το περιεχόμενο των αναρτήσεων του παρόντος ιστοχώρου και η απόφαση έγκρισης των σχολικών δραστηριοτήτων ...