Το παρόν ιστολόγιο φιλοξενεί τα πειστήρια του Γυμνασίου Σκύδρας (ΓΣ) για τη βίωση μιας μοναδικής σχολικής χρονιάς γεμάτης μαθησιακές προκλήσεις, εκπλήξεις και ανατροπές της καθημερινότητας,καθώς και πρωτοβουλίες για έξοδο από τα αδιέξοδα.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Τεκμήριο 24. Καλύτερη Ψηφιακή Σχολική Εκδήλωση

 ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ...

Εποχή Κορονοϊού και τηλεκπαίδευσης. Το Σχολείο μας γιόρτασε τα προηγούμενα Χριστούγεννα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, δηλαδή με τη συγγραφή μιας πρωτότυπης χριστουγεννιάτικης ιστορίας ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ και μέσα σε μία ώρα!!! Συγγραφείς της ήταν οι 360 μαθητές του Γυμνασίου Σκύδρας με τον συντονισμό των εκπαιδευτικών τους.  (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ σύμφωνα με την απόφαση 108906/ΓΔ4: Λειτουργία Α/Άξονας 1/Δείκτες 1,2,3,5,7_Λειτουργία Α/Άξονας 3/Δείκτης 2_Λειτουργία Β/Άξονας 7/Δείκτης 3_Λειτουργία Γ/Άξονας 9/Δείκτης 2)
Καταρχάς διαβουλεύτηκαν και στη συνέχεια κατέγραψαν τις σκέψεις, αναμνήσεις και απόψεις τους. Μέσα σε αυτήν την ιστορία, "αναδύθηκαν" παλιά και πολύ παλιά Χριστούγεννα της Σκύδρας, αλλά και άλλων τόπων καταγωγής των παιδιών, καταγράφηκε η επίδραση του κορονοϊού στη ζωή της πόλης μας, "ζωντάνεψαν" ήθη και έθιμα των Γιορτών, μνημονεύτηκαν ιστορίες, βιβλία και ταινίες με αναφορά στα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, επινοήθηκε ιστορία στην οποία έφηβοι επιλέγουν τον δρόμο της φιλίας και της αλληλεγγύης στη ζωή τους.
Εντέλει όλα τα παραπάνω, δια της μαθητικής πένας, δημιούργησαν έναν κόσμο οικείο στη ζωή των παιδιών και πολύ, πολύ χριστουγεννιάτικο.
Πώς έγινε κατορθωτό;
Δόθηκε την πρώτη ώρα στους μαθητές ένα πλαίσιο αναφορικά με τον χρόνο, τον τόπο και τη θεματική της ιστορίας τους -διαφορετικό σε κάθε τμήμα, όμως σπονδυλωτά "δεμένο", ώστε στην ένωση των κειμένων να προκύψει η τελική ιστορία-. Στο τέλος της ώρας προέκυψε από κάθε ομάδα κείμενο 100 λέξεων.
Απολαύστε το αποτέλεσμα της ένωσης των μικρών κειμένων.
Το motto της εκδήλωσης ήταν η "δύναμη εν τη ενώσει"! Σκοπός μας πρωταρχικός υπήρξε η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος και της κριτικής τους σκέψης στα παιδιά. Εξίσου σημαντικοί στόχοι μας υπήρξαν η ενεργοποίηση της δημιουργικότητάς τους, η ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης των παιδιών απέναντι στη διαχείριση θεμάτων πρωτόγνωρων όπως ο covid-19 και η ενσωμάτωση των επιβεβλημένων κανόνων στη διαχείρισή του. Ειδικά αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα αξιοποιήθηκε η γιορτινή ατμόσφαιρα προκειμένου να διαχειριστούν οι μαθητές μας τα στάδια του "πένθους" που προκάλεσε σε όλους μας η πανδημία. Δηλαδή το πέρασμα από το στάδιο της "άρνησης" στο στάδιο της "αποδοχής" μέσα από την αξιοποίηση των αναμνήσεων των παιδιών από προηγούμενα Χριστούγεννά τους και μέσα από το όραμα των "καλύτερων" που έρχονται... Στην ανωτέρω προσέγγισή μας καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα τεχνολογικά μέσα και εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας. Χάρις σε αυτά υπερνικήθηκαν τα εμπόδια του χρόνου, της απόστασης, του τόπου. Στα μισά της δεύτερης ώρας της Γιορτής κοινοποιήθηκε στους συντονιστές εκπαιδευτικούς η τελική ιστορία, την οποία διαμοίρασαν στους μαθητές τους.
Πόσο χαρήκαμε όλοι! Και γιορτάσαμε όλοι μαζί τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή και καταλήξαμε σε ένα υπέροχο παραδοτέο ηλεκτρονικό παραμύθι σε περιβάλλον Flipbook .https://www.flipbookpdf.net/web/site/0969c9d1a7970f79764c6213030996529d5a6efe202103.pdf.html , που μοιραστήκαμε με τους μαθητές, γονείς, συμπολίτες, τα άτομα και τους φορείς που ανταλλάξαμε ευχές φέτος (μέσω του τοπικού τύπου , της ιστοσελίδας μας (http://1gym-skydr.pel.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=341:2020-12-23-17-39-25&catid=7:2011-12-20-07-40-09&Itemid=105) και του FB "Γυμνάσιο Σκύδρας".








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ & ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ-ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

Στην παρούσα ανάρτηση φιλοξενείται  το περιεχόμενο των αναρτήσεων του παρόντος ιστοχώρου και η απόφαση έγκρισης των σχολικών δραστηριοτήτων ...