Το παρόν ιστολόγιο φιλοξενεί τα πειστήρια του Γυμνασίου Σκύδρας (ΓΣ) για τη βίωση μιας μοναδικής σχολικής χρονιάς γεμάτης μαθησιακές προκλήσεις, εκπλήξεις και ανατροπές της καθημερινότητας,καθώς και πρωτοβουλίες για έξοδο από τα αδιέξοδα.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Τεκμήριο 23. Καλύτερη Ψηφιακή Σχολική Εκδήλωση

 ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ; ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ!!! (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ σύμφωνα με την απόφαση 108906/ΓΔ4: Λειτουργία Α/Άξονας 1/Δείκτες 1,2,3,5,7_Λειτουργία Α/Άξονας 3/Δείκτης 2_Λειτουργία Β/Άξονας 7/Δείκτες 2,3_Λειτουργία Γ/Άξονας 9/Δείκτης 2)

1. «Επέτειος Πολυτεχνείου-17 Νοέμβρη 1973». ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ, 16-11-2020
Αύριο τιμάμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έγινε στα χρόνια της δικτατορίας. 1973 Νοέμβριος. Ταυτόχρονα ακολουθούμε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης. Τις δυσκολ'ίες που προέκυψαν τις κάναμε εφαλτήριο για την εμβάθυνση των μαθητών μας στη μάθηση με κριτική σκέψη και στην ενίσχυνση-όξυνση της συναισθηματικής τους νοημοσύνης. 
Η προσέγγιση της επετείου πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα δίωρο τηλεκπαίδευσης. Στη διάρκειά του κλήθηκαν 103 μαθητές να απαντήσουν σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω google form. Ουσιαστικά η Σχολική εκδήλωση εξελίχθηκε σε μια σύντομη έρευνα, απόλυτα έγκυρη και αξιόπιστη επιστημονικά. Συγκεκριμένα ζητήθηκε από τους μαθητές μέσα σε είκοσι λεπτά να απαντήσουν διαδικτυακά σε ερωτηματολόγιο (βλ. παρακάτω) αναφορικά με τις σημαντικότερες έννοιες που διαπραγματεύεται η επέτειος -Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία- μέσα από την οπτική του σήμερα. Οι απαντήσεις των παιδιών υπήρξαν καταπληκτικές. Ουσιαστικά μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικτυακή διδακτική διαδικασία κάθε μαθητής στο πλαίσιο διαφοροποιημένης μάθησης, κλήθηκε να αποδομήσει τις συγκεκριμένες έννοιες με φίλτρο τις προσωπικές του ιδέες επ΄ αυτού. Στη συνέχεια με κοινοποίηση στα παιδιά  μέσω του υπεύθυνου Τμήματος των αποτελεσμάτων της έρευνας και διαμοιρασμό από αυτόν στους μαθητές κάθε τμήματος, προκλήθηκε σχετική διαβούλευση διάρκειας μίας ώρας. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων με τη βοήθεια στατιστικών διαγραμμάτων, καθώς και αναλυτικού κειμένου, βοήθησε στην κατεύθυνση της αναδόμησης των εννοιών αναφοράς μας από κάθε μαθητή, ο οποίος χρησιμοποίησε προηγουμένως το κοινωνικό φίλτρο ανατροφοδότησης που πήρε μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης. τα τεκμήρια που παρατίθενται παρακάτω αφορούν στις απαντήσεις των παιδιών, σε αναρτήσεις μας στο FB, σε άρθρογραφία του τοπικού τύπου (έντυπη και ηλεκτρονική), σε σχόλια εκπαιδευτικών άλλων περιοχών.
ΑΓΑΠΗΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ/ΣΤΗ ΤΗΝ/ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΑΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ
Ονοματεπώνυμο Μαθητή ....................Τμήμα φοίτησης Β4
«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»: Είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973. Τι σημαίνει αυτό για σας σήμερα; Σας εκφράζει; Εάν ναι, γιατί; Εάν όχι, γιατί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
"Το σύνθημα αυτό εξέφραζε μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών ,την μακριά εποχή του 1973 και εν μέσω ολιγαρχικής διακυβέρνησης και ψυχρού πολέμου. Σήμερα 47 χρόνια μετά στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας και παγκοσμιοποίησης, βασικό σύνθημα θα πρέπει να είναι <<Περιβάλλον (λόγο της κλιματικής αλλαγής που απειλεί τις επόμενες γενιές και)Ασφάλεια (λόγο παγκόσμιο απειλών όπως οι πόλεμοι, οι πανδημίες , τρομοκρατία , ακραία φαινόμενα του καιρού κ.λ.π.). Ανάπτυξη (λόγω της αύξησης του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεταξύ των 7.8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και του πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου )...."
ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΠΙΔΑ!
Ουσιαστικά αυτή η έρευνα  ήταν το περιεχόμενο της εκδήλωσής μας, η  οποία αφού ολοκληρώθηκε διαδικτυακά μέσα σε μία ώρα,, στη συνέχεια η Διεύθυνση του Σχολείου ανατροφοδότησε κάθε Τμήμα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Έτσι έγινε εφικτό την επόμενη ώρα, και πάλι διαδικτυακά,  να διαβαστούν αντιπροσωπευτικές απαντήσεις των μαθητών, οι οποίες στη συνέχεια έδωσαν το έναυσμα για συζήτηση/διαβούλευση.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση, κατά δήλωση των παιδιών θα τους μείνει αξέχαστη, αφού για πρώτη φορά αισθάνθηκαν τα μηνύματα του Πολυτεχνείου να εκφράζουν και τη δική τους ζωή. Την ίδια άποψη είχε και η τοπική κοινωνία, καθώς διάβαζε στην εφημερίδα της απαντήσεις των παιδιών της.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ & ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ-ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

Στην παρούσα ανάρτηση φιλοξενείται  το περιεχόμενο των αναρτήσεων του παρόντος ιστοχώρου και η απόφαση έγκρισης των σχολικών δραστηριοτήτων ...